Föreläsning för lärare och socialarbetare

En föreläsning som informerar och inspirerar Vad skillnaden mellan missbruk och hälsosamt spelande. Vi tar upp definitionsfrågan och tittar på signaler och tecken på beroende och missbruk. Vilka spel är populära? Varför är de populära? Vi kommer att prata om hur man hittar en balans i vardagen och vad som är normalt spelande? 

Patrik Wincent - VD Internet och Dataspelsakuten

Patrik Wincent - VD Internet och Dataspelsakuten

En färsk studie utförd av Pew Research Foundation fann att 90 procent av unga vuxna i åldrarna 19 och 29 använder sociala nätverkssajter. Samtidigt 67 procent av åldersgruppen använder sociala nätverkssajter på sin telefon, och med så många nya program, som Instagram, släpps så snabbt, är det svårt att inte bli distraherad. 

INLÄRNING

I en nyligen genomförd studie av Russell Poldrack, professor i psykologi vid University of California, fann man att multitasking påverkar inlärningsförmågan negativt. Även om du vänjer dig och tränar upp ditt multitaskande är du mindre flexibel och kan inte integrera information lika lätt. Hans forskning visar tydligt att vi använder olika delar av hjärnan för inlärning och lagring av ny information när vi är distraherade. Hjärnskanningar visar att människor som är distraherade eller multitaskar aktiverar en del av hjärnan som heter striatum, som är en region som hjälper oss att integrera nya färdigheter. Liknande skanningar visar att människor som inte är distraherade aktiverar en del av hjärnan som heter hippocampus, en region som spelar roll för närminnet och vår förmåga att orientera oss, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka genom ett tidigare okänt område. Inga minnen lagras i hippocampus, men de bildas där. 


• Definiera: Hur ser problemet ut? Vilka är i riskzonen, risker och konsekvenser. 

• Identifiera: Vanliga signaler på dataspelsmissbruk.

• Agera: Hur kan man agera på ett balanserat sätt i vardagen, var ska jag börja?

• Tidslängd ca 120 minuter.


Kontakta oss här!

Namn *
Namn
Frivilligt
 

”En riktig bra föreläsning som ligger i tiden med tanke på den ’digitaliserade generationen’. Många relevanta synpunkter och en hel del praktiska tips för både ungdomar och deras föräldrar med hänsyn till hur sociala medier och dataspel används av unga idag. Hög igenkänningsfaktor finns rakt igenom.”

— Zlatan Jaranovic – engelska Skolan Örebro

Kontakta oss så berättar vi mer
Borgmästargatan 12
116 29 Stockholm
Sverige
08-23 30 07
www.dataspelsakuten.se
info@dataspelsakuten.se