Dataspelens åldergränser
PEGI, Pan-European Game Information är en organisation som kontrollerar innehållet i dataspel och sätter åldersgränser därefter. Åldersgränserna är tänkta som vägledning för föräldrar så att de lättare kan avgöra vilka spel som är lämpliga för deras barn.
Längst ned på framsidan av spelomslagen finner man åldersgränsen satt av PEGI. På baksidan finns symboler som indikerar vilket innehåll spelet har. PEGI är ett initiativ från det europeiska branschförbundet för data- och tv-spel och används i 30 europeiska länder, inklusive Sverige.
Följande åldermärkningar används av PEGI:
- 3+ Ett spel som är lämpligt för mindre barn, fritt från läskigheter och våld.
- 7+ I stort sett som ovanstående fast med inslag som kan vara skrämmande för barn under sju år.
12+ Spel som innehåller våld riktat mot fiktiva karaktärer. Våld mot människor och djur tagna från verkligheten. Nakenhet och svordomar kan förekomma.
16+ Verklighetstroget våld och sexuella inslag gör att ett spel hamnar i denna kategori. Mycket grovt språk, kriminell aktivitet och bruk av droger tillåts också i dessa spel.
- 18+ Den högsta åldersgränsen skiljer sig från den näst högsta genom att tillåta mycket grovt våld.
Se PEGIS hemsida för mer information, statistik och undersökningar: http://www.pegi.info/sv/
Vissa spel har inställningsmöjligheter som begränsar innehåll som kan uppfattas som stötande. Att kunna stänga av allt blod är ett sådant exempel. Krigsspelet Call of Duty: Modern Warfare 2 uppmärksammades för en sekvens där man massakrerade obeväpnade civila på en flygplats. Här gav spelutvecklarna spelaren en varning om vad som skulle komma och möjlighet att hoppa över den delen utan att bli av med några fördelar i spelet.
Åldergränserna är över lag hårdare för spel än för biofilmer med likvärdigt innehåll. Den högsta åldersgränsen på SF Bio är 15 år. Man behöver vara 18 för att bevittna scener i ett spel som du kan ha sett på bio när du var 15 år gammal. Detta kan förklaras av att i ett spel integreras man med spelvärlden och således kan man känna sig mer delaktig i vad som sker.