En bok om dataspelsmissbruk
Då dataspelsmissbruk ännu inte finns som officiell diagnos och det ofta rör sig om ungdomar som är beroende så kommer denna bokatt vara handboken för oroliga föräldrar och skolpersonal. Boken är omfattande och lämpar sig även för personer som arbetar professionellt med olika beroenden och som vill ha en utökad förståelse för den här problematiken.
Patrik Wincent och Fresh Eye ger ut vad vi kallar årets viktigaste bok ”När vi släpper kontrollen”. Boken handlar om dataspelsmissbruk och är mycket gripande och ger inblick i en värld som vi kan ha svårt att överblicka än mindre kanske förstå.
Dopamin styr hjärnan
Att vara beroende av dataspel bör behandlas på samma sätt som alla andra missbruk. Liksom andra missbrukare försöker ofta spelaren fly från sina problem. Dataspel är ett särskilt flyktbeteende för socialt missanpassade ungdomar, oftast pojkar. De tycker att det är betryggande att sjunka in i en värld där de har full kontroll. ”När de spelar datapel producerar deras hjärnor en signalsubstans som heter dopamin. Detta gör dem ”berusade” på sätt som och liknar det som narkomaner och alkoholister brukar kalla eufori. Barn som är beroende av denna digitala verklighet har förlorat, eller kanske aldrig haft, förmågan att bekvämt kommunicera med människor ansikte mot ansikte. De har tillbringat all sin tid åt att interagera i en virtuell värld och känner sig extremt obekväma när det handlar omatt träffa och umgås med riktiga människor i realtid. I onlinevärlden finns det alltid tid att redigera det du säger.
Dataspelsindustrin är en stark och växande kraft i vårt samhälle.Barnen tillbringar mer och mer tid framför sina dataskärmar. Måttlighet är nyckeln till allt, dataspel inkluderat. Boken baseras påforskning, studier, utlåtanden från läkare och psykologer samt författarens egen erfarenhet. Den förklarar tydligt vad dataspelmissbruk är, hur mycket dataspelande som är för mycket och vilka effekter spelandet har på kroppen och hjärnan. Hur mycket bör en förälder tillåta sitt barn att spela? Hur skall en förälder konfrontera sitt barn? ”När vi släpper kontrollen” är en praktisk handbok till föräldrar och anhöriga som vill få tips, råd och konkreta verktyg för att kunna hantera dataspelsmissbruk.
En mamma tycker till
”I boken heter killarna Kalle, Simon, Rasmus men det kunde lika gärna ha varit min son. Jag känner igen situationerna, uttrycken ochkänslorna. Jag ser min spegelbild och det sjunker in. De vidriga orden han använder mot mig är inte personligt riktade. Han är bara vilsen, arg, ledsen och sjuk. Han är en tonåring med ett dataspelsmissbruk. Boken vänder sig till dig som är förälder. Denvisar steg för steg vad min tonårsson går igenom när han spelar och vad som händer med honom när han inte får spela. Den ger mig merförståelse och höjer min toleransnivå vilket gör att jag kan uthärda längre. På ett omskakande sätt illustrerar boken hur jag förstärkermin sons missbruk. Boken ger mig sedan råd om vad jag kan göra istället.”
Rimma Axelsson MD PhD, professor och mamma till en tonåring
Författaren Patrik Wincent är auktoriserad terapeut och specialist inom dataspelsmissbruk. Han föreläser inom digitala missbruk och är själv pappa till en tonåring. Patrik har grundat bådeDataspelsakuten och Internetakuten.