Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG)
I dessa spel är du alltid uppkopplad och spelar med grupper av varierande storlek. Tillsammans ger man sig ut för att utföra uppdrag. Dessa räder kan gå fort eller ta många timmar. Det man strävar efter är att få en kraftigare karaktär??? och att uppgradera sin utrustning. Dessa spel har inget riktigt slut. När spelaren har gjort allt som kan göras i speletbyggs det med expansionspaket och andra uppdateringar. Detta för att kunna hålla spelarna kvar. Tveklöst störst och för allmänheten välkänt är WoW (World of Warcraft). Det finns dock utmanare som Guild Wars och LotRO (Lord of the Rings Online). Spel av denna typ har lite olika sätt att generera pengar. I vissa av dessa är spelaren tvungen att betala en startavgift och ibland även en månadsavgift för att kunna spela. WoW fungerar på detta sätt. Guild Wars kostar dock bara när du köper spelet. LotRO är både gratis att skaffa och att spela men kostar när man når en viss nivå och vill vidare.

Multiplayer online battle arena (MOBA)
MOBA är en speltyp som har blivit mycket populär och som tilltalar spelare i alla åldrar över hela världen. Man spelar dessa spel online med och mot andra människor i mindre lag. Spelen har ingen egentlig handling och saknar en tydlig början och slut. Matcherna varar i allt från 20 minuter till en timme. Några populära spel i denna kategori är Dota (Defence of the Ancients) och HoN (Heroes of Newerth).
 
Störst är dock LoL (League of Legends) som är helt gratis att installera och att spela. LoL kostar pengar när spelarna köper visuella uppgraderingar till sina karaktärer. Det är dock helt frivilligt och ger inget övertag i spelet.

Med sina 70 miljoner registrerade konton, 32 miljoner aktiva spelare varje månad, 12 miljoner aktiva spelare varje dag och över en miljard spelade timmar varje månad spritt över mer än 145 länder så är LoL det mest spelade dataspelet i världen. Spelet är mycket stort inom ”e-sports” (tävlingar i dataspel) och de bästa lagen tävlar om flera miljoner dollar i prispengar.


First-person shooter (FPS)
En speltyp som för gemene man är känd som skjutspel eller krigsspel. Dessa spel har ofta ett enspelarläge, eller så kallad kampanj, där man oftast i någon nutida, historisk eller futuristisk krigshärd, skjuter sig igenom horder av fiender och får uppleva någon sorts handling under tiden. Det är dock i onlinedelarna av dessa spel som de flesta spenderar sin tid. Här krigar man med och mot andra om mål på banan eller bara om vilka som kan skjuta ihjäl flest.
 Stora spelserier i denna kategori är klassiska CS (Counter Strike), BF (Battlefield) och CoD (Call of Duty) som kommer ut med nya spel i serien så gott som årligen. Call of Duty har blivit väldigt stort mycket tack vara sin lättillgänglighet och sitt system där man hela tiden går upp i nivå och låser upp nya saker att använda på slagfältet.


Strategi - Led arméer av varierande storlek till seger på slagfält från alla möjliga tidsåldrar och planera ditt rikes expansion. Populära spel inom denna kategori är Starcraft, Company of Heroes, Total War och Civilizations.

De ovan nämnda olika typerna av spel har störst antal spelmissbrukare. Det finns många andra typer av spel som också har en stor spelarbas men som tilltalar andra typer av spelare. Några av dessa är:

Äventyr – Utforska ruiner och grottor, svinga dig i lianer och fäktas med skurkar i bästa Indiana Jones anda i spel som Tomb Raider, Uncharted och Assassins Creed. 

Racing – Sitt bakom ratten i olika vrålåk med varierande grad av realism såsom Need for Speed, Gran Turismo och GTR.

Sport – Det finns en rad olika sportspel men de populäraste är fotbollspelen. Fifa och PES kommer med årliga uppgraderade upplagor. Sporter som ishockey och basket finns också välrepresenterade på denna marknad. 

Simulation – Spel som låter dig utforska simuleringar rörande allt från filmskapande och statsplanering till arternas evolution. The Sims och Sim City är populära i denna kategori.

Fighting – Snabba kombinationer av knapptryckningar är nyckeln till framgång i spel som Dead or Alive och Teken. Dessa spelas nästan uteslutande på TV-spelskonsoler.

Rollspel – I rollspelen läggs fokus på en bra handling, valfrihet, utforskning och karaktärsutveckling. The Elder Scrolls och Fallout är välkända spelserier bland rollpelare.

Musikspel – I musikspelen ska man spela, sjunga, dansa med i olika låtar. De påminner om karaoke. Speciella instrumentliknande kontroller och annan utrustning brukar finnas för att öka inlevelsen och öka kontrollen. Rock Band, Guitar Hero och Dance Central är alla spel inom denna genre.

Mobilspel och annat – Det finns numera en stor mängd spel att hämta hem till sin smartphone. Spel som Angry Birds och Fruit Ninja kan, trots deras enkelhet, hålla en del spelare sysselsatta i timmar.  Facebook och andra sajter är stora plattformar för enkla spel med väldigt lite utvecklingstid bakom. De fångar ändå upp målgrupper som inte spelar mycket i vanliga fall.