Om oss
Välkommen till Dataspelsakuten – Vi hjälper dataspelsmissbrukare att bryta negativa beteenden!
Vi på Dataspelsakuten har egen personlig erfarenhet av hur det är att befinna sig i ett beroende och hur man kan lyckas bryta det genom rätt behandling. Vår erfarenhet och vår behandlingsmodell bygger på evidensbaserade metoder.
De flesta som jobbar med klienter på Dataspelsakuten har Steg 1-utbildning i integrativ psykoterapi. Det innebär en kombination av olika väl beprövade och evidensbaserade terapiformer. Förutom psykosyntesen, som är vår bas, arbetar vi med inslag av både KBT, imagoterapi, schematerapi, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), gestaltterapi och relationspedagogik.
Vi har också utbildade coacher med egen personlig erfarenhet av dataspelsmissbruk.
En dataspelare som tillbringar många timmar varje dag i sin virtuella värld, slutar att duscha, äter ofta skräpmat, förlorar sitt jobb eller hoppar av skolan. Dataspelsmissbruk leder till negativa konsekvenser precis som alla andra missbruk. När man spelar så producerar hjärnan kemiska substanser som ger en rusliknande känsla som påminner om den hos narkotikamissbrukare.
En klient berättade: ”Jag skulle sluta spela under ett par dagar men alla mina vänner är spelare och det gjorde det svårt för mig att hålla mig borta. Jag insåg då att sluta spel mitt spelande var något jag inte kunde klara av själv, jag behövde få professionell hjälp.”
Dataspelsakuten erbjuder inte bara den ”nödvändiga pausen” från det tvångsmässiga beteendet. Vi erbjuder även konkreta verktyg för att kunna bygga upp färdigheter som behövs för den personliga utvecklingen. Personer som är beroende av online-spel behöver vanligtvis utveckla interpersonella kommunikationsfärdigheter. Att kunna handskas med människor ansikte mot ansikte. Gruppterapi är en viktig del av återhämtningen för personer som har tillbringat en stor del av sin tid i en virtuell värld. Blyghet och social tafatthet är tydliga tecken på problemet.
Dataspelsmissbruk kan övervinnas genom olika typer av beprövade terapier. Dataspelsakutens utbud av terapier stärker spelarens sociala självbild och hjälper honom att se hur hans missbruk har påverkat hans mentala hälsotillstånd.
Dataspelskuten ger dig nödvändiga sociala och kommunikativa färdigheter för att kunna läka och komma tillbaks till verkligheten. Avhållsamhet från dataspelandet hjälper spelaren att återanknyta sin kontakt med sin kropp och själ. En klient berättade: "Jag spelade så mycket att jag inte ens brydde sig om att borsta mina tänder. Jag brydde inte ens om att jag hade dålig andedräkt eftersom jag satt själv framför datorn. Nu ser jag på mitt spelande som en fritidsaktivitet som inte längre styr mitt liv. Jag har lärt mig att verklig lycka enbart kommer med verklig kontakt med människor”.
Dataspelsakuten erbjuder terapiformer som hjälper dataspelsmissbrukare att använda sina datorer på ett hälsosamt sätt. Tydliga gränser blir en del av deras tillfrisknande precis som vid andra vanliga beroenden.
Om du känner någon som du tror har problem med sitt spelande eller om du misstänker att du själv är i riskzonen så är du varmt välkommen att ringa och prata med någon av våra terapeuter.
Vårt team på Dataspelsakuten
Patrik Wincent, VD
Auktoriserad terapeut & föreläsare
”Vi ser idag ett kraftigt ökande problem med ungdomar som befinner sig i dataspelsmissbruk. Av egna erfarenheter vet vi jag att dataspelsmissbruk slår hårt mot individen och ger allvarliga sociala, fysiska och mentala konsekvenser. Att behandla dataspelsmissbruk är gynnsamt för hela familjen.”

Tuula Wallsten, Behandlingschef MD, Chefsläkare
Psykiatriker inom landstinget Västmanland och Chefsläkare. Tulla är vår behandlingschef på dataspelsakuten.
Patrik Forsberg, Föreläsningar, coach & web
Patrik Forsberg är utbildad på Kaospiloterna vid Malmö Högskola. Han har även lång erfarenhet av personlig utveckling och är diplomerad Zen Coach. Eftersom han är diabetiker har han alltid brytt sig om sin hälsa och tränar Yoga regelbundet sedan tio år. Patrik började spela dataspel redan som 5-åring och har i perioder spelat alldeles för mycket. I dag kan han njuta av spel när det finns tid över. Han är förälder, egenföretagare och arbetar med web, projektledning och affärsutveckling.
Patrik Smetana - Socionom & Systemvetare
Patrik Smetana är socionom från Lunds Universitet. Han har även en examen i Systemvetenskap. Patrik arbetade i drygt 10 år med IT innan han beslöt sig för att studera till socionom med specialisering på missbruk. Intresset för datarelaterade problem uppstod under tonåren då Patrik själv spelade överdrivet mycket. Han spelar fortfarande och tror att i stort sett alla kan lära sig ett balanserat förhållningssätt till datorn med hjälp av rätt verktyg. Under senare år har Patrik intresserat sig för forskning inom området och arbetar för närvarande med en vetenskaplig artikel om spelberoende. Han har läst på HumaNova och praktiserar mindfulness sedan 2007. Patrik har även arbetat inom missbruksvården och med långtidsarbetslösa. Som behandlare är han nyfiken och försöker möta varje person där han befinner sig och inspireras av motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT).
Carina Larsson är auktoriserad samtalsterapeut
Carina har utbildning motsvarande steg-1 med inriktning Integrativ Psykoterapi som innefattar psykosyntes, KBT, ACT, schematerapi och relationell pedagogik. Carina är också utbildad samtalscoach och handledare i psykosyntes. Hon har en grundutbildning i medberoende och beroende samt i Motiverade Samtal (MI). Hon är väl insatt i förändringens och krisens olika faser, sorgeprocessen, viljeprocessen, omedvetna processer, anknytningsteorin, familjekonstellationer, livsteman, låg självkänsla och självförtroende mm.
Anna Söderström - Dipl. Relationsterapeut,
Anna har lång erfarenhet av att arbeta med ungdomsproblematik och grupprocesser. Som diplomerad relationsterapeut är Anna en viktig del i arbetet med att stödja familjer och grupper i målsättningen att få till en förändring. Gestaltterapin är hennes grund att arbeta utifrån. Hon har även erfarenhet av att arbeta med olika former av beroendeproblematik, diagnoser och ångesttillstånd hos både barn och vuxna. Hon är också utbildad inom Motivational Interviewing (MI).
Camilla Synnergren Integrativ terapeut och Integrativ coach
Camilla Synnergren är certifierad Integrativ terapeut och certifierad Integrativ coach. Hon är även utbildad familjehandledare i Jesper Juuls Family Lab. Hon har lång erfarenhet och kompetens av att arbeta med grupprocesser inom missburksproblem, ätstörningar och utbrändhet. Camilla arbetar även med ungdomar och vuxna med olika diagnoser inom autismspektrat, asberger, adhd, add m.m. Camilla har även lång erfarenhet inom träning, kost och hälsa. Hon är utbildad kostrådgivare samt certifierad instruktör inom grupp- och styrketräning. Hon har djupa kunskaper i vikten av och kopplingen mellan fysisk aktivitet samt kost och hur det länkas till vår fysiska och mentala hälsa. Camilla brinner för barn och ungdomars välmående och vägleder familjer och föräldrar att hitta rätt i vardagspusslet och problem samt finna en balans i livet som stärker familjebanden.
Johan Klefbeck leg psykolog och leg psykoterapeut.
Johan har skrivit ett flertal böcker, bland annat ”Nettverk och ekologi ” (ekologiskt perspektiv på barns utveckling och nätverksterapeutiska metoder i behandlingsarbetet med barn ) till- sammans med Terje Ogden. Han har även medverkat i olika projekt om nätverksarbete inom Sverige och Norden, exempelvis som utbildare och handledare i nätverksarbete med kollegorna i Nordiska Nätverksprojekt samt i ett Sidaprojekt i Moskva
Marc Hagberg leg psykolog
Är leg.psykolog till yrket och har jobbat med människor i hela sitt liv. Han har många intressen, många vänner, kontakter och en hel del folk i mitt nätverk inom skiftande yrken och intresseområden, sport, fiske, kultur mm.
- 26 års erfarenhet av rekrytering/ urval/ personbedömning,
- 31 års erfarenhet av ledarskap
- 38 års erfarenhet av föräldraskap

LINDA LIDRE
Utbildad coach och samtalsterapeut inom psykosyntes. Sedan tretton år tillbaks har Linda jobbat med människor som hon har väglett och dessutom coachat vid svåra livsval men även i vardagsnära utmaningar.
Hennes livsfilosofi grundar sig på att leva som jag lär. Detta innebär att hälsa och välbefinnande är viktigt för henne och hon praktiserar yoga både som instruktör och privat.
ANITA RANKE
Jag är diplomerad Samtalsterapeut och Systemisk coach med psykosyntes som inriktning inom psykologin, förhållningssätt och livsfilosofi. Därutöver är hon diplomerad seminarieledare inom Family-Lab och utbildad konstellatör vid Svenska Hellingerinstitutet (familjekonstellationer).